Pizza to przysmak, który przybył do Polski z Włoch. Oferuje ją wiele restauracji w różnych wariantach. Warto jednak pokusić się o przygotowanie tego dania samodzielnie. W końcu domowa pizza smakuje najlepiej i można do niej wybrać swoje ulubione dodatki bez żadnych ograniczeń.

Sposobów na przygotowanie pizzy w domu jest wiele. Internet pełen jest przepisów na domową pizzę na cienkim cieście, na grubym cieście, bardziej puszystym lub kruchym. Warto wiedzieć, jak komponować ze sobą dodatki i jak przygotować sos bazowy. Możliwe jest też przygotowanie domowej pizzy bezglutenowej. Sprawdź, jak to zrobić.

Domowa pizza – podstawowy przepis na ciasto

Do ciasta na pizzę nie potrzeba wielu składników. Od ich proporcji zależy, czy otrzymamy pizzę na cienkim, czy na grubym spodzie. Domowa pizza to przeważnie ta na grubym cieście, bardzo puszysta i delikatna zarazem. Najczęstszymi dodatkami są: sos pomidorowy, pieczarki, wędlina i ser.

Domowa pizza na grubym cieście ‒ przepis:

Potrzebne będą następujące składniki: 0,5 kg mąki, 50 g świeżych drożdży, 300 ml wody, 0,5 łyżeczki cukru, 2 łyżeczki soli i 2 łyżki oliwy. Podane proporcje umożliwią otrzymanie 4 pizz przygotowywanych na standardowych okrągłych blaszkach do pieczenia pizzy. Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

Pizza na grubym cieście – przygotowanie

W pierwszej kolejności należy przygotować rozczyn. W tym celu drożdże rozpuszczamy w wodzie i dodajemy do nich cukier oraz 2 łyżki mąki. Całość mieszamy i odstawiamy do wyrośnięcia – zajmuje to ok. 10 minut. Mąkę przesypujemy do miski i dodajemy do niej sól. Dodajemy rozczyn i delikatnie mieszamy. Następnie dodajemy oliwę i wyrabiamy dokładnie ciasto, aż będzie gładkie i elastyczne. Po wyrobieniu ciasta przykrywamy je ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia (ok. 1–1,5 h). Następnie ciasto dzielimy na 4 części i rozkładamy na blaszki. Ciasta na pizzę się nie wałkuje – trzeba je rozciągnąć do pożądanych rozmiarów. Następnie nakładamy sos i dodatki. Pizzę pieczemy w maksymalnie nagrzanym piekarniku (230–250℃) przez ok. 10–15 minut.

Domowa pizza na cienkim cieście – przepis:

Jeżeli chcemy, aby ciasto na pizzę było cieńsze i chrupiące, musimy zmniejszyć w nim ilość drożdży. Pozostałe składniki będą takie same. Na pół kilo mąki potrzebnych będzie zatem ok. 25–30 g drożdży, 1 łyżeczka cukru, 2 łyżeczki soli i ok. 250–300 ml wody. Ciasto wyrabiamy w taki sam sposób jak w przypadku pizzy na grubym cieście.

Jak zrobić domową pizzę bezglutenową?

Domowa pizza bezglutenowa to przede wszystkim propozycja dla osób z nietolerancją na gluten, który występuje w produktach z pszenicy. Mąkę pszenną w tym wypadku można zastąpić gotową mieszanką mąk bezglutenowych lub przygotować taką mieszankę samodzielnie. W tym celu można użyć np. mąki gryczanej, ryżowej, z ciecierzycy lub tapioki. Do ciasta można dodać też trochę składnika „klejącego”, np. gotowanego ziemniaka lub mielone siemię lniane.

Domowa pizza bezglutenowa – przepis na ciasto

Najprostszy przepis na pizzę bez glutenu to: 1 szklanka mąki gryczanej, 1 szklanka mąki kukurydzianej, 0,5 łyżeczki soli, 25 g świeżych drożdży, 0,5 łyżeczki cukru, 2 szklanki wody, 0,5 łyżki oleju. Podane proporcje wystarczą na przygotowanie ok. 2–3 okrągłych pizz. Ciasto przygotowujemy podobnie jak z mąki zawierającej gluten. Pizzę pieczemy ok. 15 minut w temperaturze 230–250℃. 

Pyszna domowa pizza – jak przygotować sos?

Najlepsza domowa pizza to połączenie ulubionych składników, idealnie wyrobionego ciasta oraz pysznego sosu, którego używa się jako podkładu do pozostałych dodatków. Niezależnie od tego, czy przygotowywana będzie domowa pizza z pieczarkami, czy też margherita bądź hawajska, to właśnie ten sos podkreśli idealnie jej smak.

Sos do pizzy – przepis

Do przygotowania sosu potrzeba: 250 ml przetartych pomidorów, 1 łyżka oliwy, 1 ząbek (lub więcej) czosnku przeciśnięty przez praskę, 1 łyżeczka oregano lub mieszanki ziół włoskich, przyprawy do smaku – sól, pieprz i cukier. Wszystkie składniki sosu należy umieścić w rondelku i zagotować. Na koniec gotowania można dodać kilka listków bazylii lub przystroić nimi pizzę bezpośrednio przed podaniem.