Dynia to jeden z pierwszych symboli jesieni. Chętnie sięgamy po nią w kuchni, gdyż można z niej wyczarować wyborne dania. Niestety, sezon na dynię jest dość krótki. Można jednak zachować jej smak, przygotowując różnorodne przetwory. Jednym z najpopularniejszych jest dżem z dyni.

Podstawowy przepis na dżem z dyni jest bardzo prosty. Warto jednak pokusić się na jego różne odmiany, np. dżem z dyni i jabłek, dżem z dyni i pomarańczy czy dżem z dyni z galaretką. Dlaczego warto sięgać po dynię i jej przetwory? Jak przygotować najlepszy dżem z dyni?

Dynia – dlaczego warto ją jeść i robić z niej przetwory?

Dynia jest niezwykle bogata w cenne dla zdrowia składniki odżywcze. Przede wszystkim zawiera wiele witamin, a także mikro- i makroelementów. Zawiera między innymi witaminy z grupy B, a także A, E, K i C. Jest także zasobna w wapń, żelazo, magnez i cynk. Dzięki temu jej regularne spożywanie dostarcza składników, które korzystnie wpływają na cerę, włosy i paznokcie, a także na ogólny stan zdrowia. Wskazuje się również na to, że jedzenie dyni może być pomocne w profilaktyce wielu chorób, szczególnie związanych z układem krążenia. Warzywo to ma w swoim składzie wiele silnych antyoksydantów, które pozwalają spowolnić procesy starzenia się organizmu.

Z uwagi na to, że dynia jest niskokaloryczna (100 g świeżej dyni to ok. 20 kcal), poleca się włączyć ją do diety osób, którym zależy na utrzymaniu nie tylko dobrego zdrowia, ale i szczupłej sylwetki.

Po dynię chętnie sięgają osoby, które lubią różnorodność w kuchni. Można z niej bowiem przygotowywać różnorodne dania i przetwory. Co istotne, dynia smakuje dobrze zarówno na słodko, jak i w wytrawnych potrawach. Przygotowane z niej dżemy także mogą mieć różne smaki – wszystko zależy od tego, jakich dodatków użyjemy.

Dżem z dyni na zimę – podstawowy przepis

Podstawowy przepis na dżem z dyni jest bardzo prosty i nie wymaga wielu składników. Na 1 kg miąższu z dyni potrzeba pół szklanki cukru oraz sok z jednej cytryny. Potrzeba też odrobiny wody, aby całość na początku nie przywarła do garnka. Samo przygotowanie dżemu jest proste i szybkie. Oczyszczony z nasion i skóry miąższ kroimy w kostkę i dodajemy pozostałe składniki. Na początku dusimy całość pod przykryciem ok. 15 minut, a następnie gotujemy do momentu, aż dynia się rozpadnie, a całość zgęstnieje. Po uzyskaniu odpowiedniej konsystencji dżem przekładamy do słoików i dokładnie zakręcamy, a następnie pasteryzujemy przez ok. 20 minut.

Dżem z dyni – jakie dodatki do niego pasują?

Podstawowy przepis na dżem z dyni daje wiele możliwości, jeśli odbierze się do niego odpowiednie dodatki. Bardzo popularny jest dżem z dyni i pomarańczy (można dodać sok z pomarańczy zamiast soku z cytryny lub całe cząstki pomarańczy), który może być przygotowany na słodko lub ostro. Aby przygotować wersję na ostro, do podanych składników należy dodać przyprawy korzenne, takie jak cynamon czy kardamon, a także odrobinę imbiru. Wówczas dżem będzie działał rozgrzewająco. Do takiej wersji dżemu można dodać odrobinę goździków. Ciekawego smaku doda również gałka muszkatołowa. Trzeba jednak bardzo uważać z jej ilością, aby nie zdominowała smaku innych składników. Tak przyprawiony dżem z dyni nabierze wyjątkowego smaku i aromatu ‒ będzie doskonałym dodatkiem do zimowych podwieczorków.

Jeżeli dżem z dodatkiem pomarańczy wychodzi za rzadki, można do niego zamiast zwykłego cukru dodać cukier żelujący. Sprawi on, że dżem będzie miał przyjemną konsystencję.

Bardzo popularny jest również dżem z dyni i jabłek, którymi zastępuje się pomarańcze. Do niego również można dodać trochę przypraw korzennych ‒ szczególnie cynamonu, który dobrze komponuje się zarówno ze smakiem jabłek, jak i dyni.