Naleśniki to jedno z ulubionych dań, które króluje niepodzielnie na wielu polskich stołach. Do jego popularności przyczynił się fakt, że można je przygotować na wiele sposobów. Farsz może być słodki lub słony. Wśród najczęściej przygotowywanych wersji zalicza się naleśniki ze szpinakiem i fetą.  

Farsz szpinakowy do naleśników można przygotować na kilka sposobów. Te z fetą to tylko jedna z propozycji. Inną popularną wersją są naleśniki ze szpinakiem i kurczakiem. Zamiast mięsa czy sera można dodać również pieczarki lub suszone pomidory, albo po prostu sam szpinak, doprawiony jedynie czosnkiem, solą i pieprzem. Co więcej, mając jeden sprawdzony przepis na naleśniki ze szpinakiem, można później eksperymentować i przygotowywać ich własną wersję.

Naleśniki ze szpinakiem – jak przygotować ciasto?

Niezależnie od tego, czy chce się przygotować naleśniki ze szpinakiem i serem, czy też z dodatkiem innych składników, warto wiedzieć, w jaki sposób przygotować ciasto. Dobrze przygotowane stanowi bowiem połowę sukcesu tego dania. Jak się okazuje, praktycznie każda pani domu ma swój ulubiony przepis na ciasto naleśnikowe. Zazwyczaj poszczególne przepisy różnią się liczbą jajek dawanych na jedną szklankę mąki, a także proporcjami pomiędzy dodawaną ilością wody i mleka.

Do jednych z najpopularniejszych przepisów na ciasto naleśnikowe zalicza się następującą wersję: 1 szklanka mąki, 1 szklanka mleka, 1 szklanka wody (najlepiej gazowanej), 2 duże lub 3 średnie jajka, 2–3 łyżki oleju, odrobina soli. Liczba naleśników, jaka wyjdzie z podanych proporcji, zależy od tego, jak duża jest patelnia, na której będą smażone, a także, jak dużo ciasta będzie się jednorazowo na nią wylewać. Przeciętnie jedna porcja starcza na ok. 10–14 sztuk. W celu odpowiedniego wyrobienia ciasta, wszystkie składniki należy umieścić w wysokiej misce i dokładnie wymieszać. Można je odstawić na kilkanaście minut, by „odpoczęło” i przed samym smażeniem delikatnie przemieszać. Ciasto powinno być rzadkie i dobrze rozpływać się po patelni. Przed wylaniem porcji ciasta na patelnię, trzeba ją bardzo dobrze rozgrzać. Nie wylewa się także na nią oleju. Dzięki temu naleśniki stopniowo wysuszają się na patelni i wychodzą lekko sprężyste.

Naleśniki ze szpinakiem – przepis na farsz

Podstawowy przepis na farsz do naleśników ze szpinakiem jest idealnym rozwiązaniem dla wegetarian i osób, które chcą spróbować tej diety. Co ważne, nie wymaga zapiekania, więc przygotowanie dania jest bardzo szybkie. Do takiego farszu potrzeba: 500 g świeżego szpinaku, 3 łyżki śmietany 30%, 4 ząbki czosnku, 2–3 łyżki soku z cytryny, 2 łyżki masła klarowanego lub oleju, a także przypraw do smaku – soli, pieprzu i odrobiny cukru.

Przed rozpoczęciem prac związanych z przygotowaniem farszu, szpinak należy dokładnie przepłukać zimną wodą. Następnie na rozgrzaną patelnię z masłem lub olejem wrzuca się pokrojony w plasterki czosnek. Po chwili dodaje się szpinak (trzeba pamiętać, aby odcisnąć go z wody przed włożeniem na patelnię). Po kilku minutach dodaje się przyprawy i wylewa śmietanę oraz sok z cytryny. Całość dusi się chwilę, by sos zgęstniał. Tak przygotowany farsz nakłada się na naleśniki, które można zawinąć w dowolny sposób.

Na bazie tego farszu można przygotować także inne naleśniki ze szpinakiem, np. z dodatkiem sera żółtego (jak cheddar) lub białego (idealnie będzie tutaj pasować feta lub ricotta). Ciekawym pomysłem będą również naleśniki ze szpinakiem i pieczarkami. Miłośnicy sycących mięsnych dań również mogą jeść naleśniki ze szpinakiem, gdyż doskonale komponuje się on z piersią kurczaka. Wówczas do podanego farszu wystarczy dodać jedynie podsmażone wcześniej mięso.

Ciekawym pomysłem jest także przygotowanie naleśników zapiekanych. Danie przygotowuje się podobnie, jak to zostało wyżej opisane. Różnicą jest to, że jak się zawinie naleśniki, należy je przełożyć do naczynia żaroodpornego i oprószyć żółtym serem. Inną opcją jest podlanie naleśników sosem beszamelowym. Tak przygotowane danie należy zapiekać ok. 20 minut w 175 stopniach Celsjusza